Κείμενο: Γαστρονόμος
Τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό σουσαμένιο κουλούρι. Το συνοδεύουμε με χίλιους τρόπους: με τυρί ή ποιοτικό αλλαντικό της αρεσκείας μας, με ταχίνι και μέλι, με ελιές και ντομάτα ή άλλα λαχανικά εποχής σε μπαστουνάκια, με σαλάτα, με σπιτικό τυρένιο ντιπ. Ακόμα και με λίγη μαύρη σοκολάτα.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί
250 ml νερό χλιαρό
1 κουτ. σούπας μέλι
200 γρ. σουσάμι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το σουσάμι.
Ζυμώνουμε, με τον γάντζο, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε λεπτά μπαστουνάκια μήκους 20 εκ. Ενώνουμε τις άκρες τους σε σχήμα κουλουριού.
Βάζουμε σε ένα μπολ 300 ml νερό και διαλύουμε σε αυτό το μέλι.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
Λαδώνουμε 2 λαμαρίνες φούρνου.
Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο μπολ με το μέλι, μετά στο μπολ με το σουσάμι και τα τακτοποιούμε στα ταψιά.
Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα.
Βάζουμε ταυτόχρονα τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης για 20 λεπτά.