Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΓια να γίνουν αφράτοι και να τηγανιστούν σωστά, αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά (ιδανικά για 10-12 ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αν και πάλι το μείγμα παραμένει κάπως υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά. Μπορούμε να καταψύξουμε τους αλευρωμένους κολοκυθοκεφτέδες, σε στρώσεις, με λαδόκολλες ανάμεσά τους. Τους τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς ξεπάγωμα.Η συνταγή είναι της Βαγγελιώς Κασσαπάκη.
Υλικά
700 γρ. κολοκύθια μεγαλούτσικα
3 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ξηρό ανθότυρο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά. Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι. Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.