Συνταγή για το πιο ζουμερό σπιτικό κλασικό τσίζμπεργκερ, το φαγητό που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
500 γρ. κιμάς, ανάμεικτος από μοσχαρίσια ελιά και χοιρινό λαιμό (ή μόνο από χοιρινό λαιμό)
3/4 φλιτζ. τσαγιού κέτσαπ
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός
6 λεπτές φέτες τυρί τσένταρ ή κασέρι
6 μεγάλες ροδέλες κρεμμύδι
2 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
2 μεγάλα αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 ψωμάκια της αρεσκείας μας έτοιμα ή σπιτικά
κέτσαπ + μουστάρδα της αρεσκείας μας, για τα ψωμάκια
Διαδικασία
Για το κλασικό τσίζμπεργκερ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τον κιμά με το κρεμμύδι, την κέτσαπ και τον κόλιανδρο, ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Σχηματίζουμε μπιφτέκια περίπου 6-8 εκ. με πάχος περίπου 1,5 εκ.
Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
Ψήσιμο στην οικιακή κουζίνα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα.
Βάζουμε τα μπιφτέκια στη λαδωμένη σχάρα του φούρνου, ενώ από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί για να πέφτουν εκεί τα υγρά.
Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ, στην πιο ψηλή σκάλα, για 6-7 λεπτά ανά πλευρά ή μέχρι να γίνουν στο εσωτερικό τους.
Μόλις τα βγάλουμε από τη φωτιά, βάζουμε πάνω σε κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί, να λιώσει.
BBQ
Σε ψησταριά γκαζιού ή στα κάρβουνα τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση προτιμάμε να τα ψήσουμε πάνω στην πλάκα ψησίματος και όχι στη σχάρα όπου μπορεί να μας διαλυθούν.
Μόλις τα βγάλουμε από τη φωτιά, βάζουμε πάνω σε κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί, να λιώσει.
Μπέργκερ
Αλατοπιπερώνουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με μουστάρδα και κέτσαπ και από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα αγγουράκια.
Κλείνουμε και σερβίρουμε το κλασικό τσίζμπεργκερ με πατάτες τηγανητές.