Φωτογραφία: Έφη Παρούτσα
Αποθήκευση για αργότεραΤη συνταγή μας έδωσε η Αδαμαντία Χατζηαποστόλου, το γένος Γλυτσού, Μικρασιάτισσα τέταρτης γενιάς, που έμαθε να μαγειρεύει από τη γιαγιά της και τη θεία της. «Ο,τι ξέρω από κουζίνα το έμαθα από αυτές τις δύο γυναίκες. Και μ΄αρέσει να “κουρκουτεύω” στην κουζίνα, μου έμεινε, και αυτή την αγάπη τη μεταλαμπάδευσα και στις δύο κόρες μου, μας είπε.
Αδαμαντία Χατζηαποστόλου
Υλικά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
3 λεπτές φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε 2/3 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί και καλά στυμμένες (φυλάμε στην άκρη το κρασί)
3/4 φλιτζ. καφέ ξίδι
3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
1/2 μάτσο δυόσμος, πολύ ψιλοκομμένος
2 κουτ. γλυκού κοφτά κύμινο
αλάτι, 2 κοφτά κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα πικάντικα κεφτεδάκια, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, μαζί με το κρασί στο οποίο μουσκέψαμε το ψωμί.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα, και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά, για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 εκ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος λίγο μικρότερο από καρύδι και τα τηγανίζουμε (χωρίς να τα αλευρώσουμε), σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.