Αυτά τα κεφτεδάκια είναι άλλο πράγμα και θα γίνουν ανάρπαστα από όλη την οικογένεια, ειδικά από τα παιδιά. Συνοδεύστε τα με πατάτες τηγανητές, τι άλλο;
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
100 ml ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτά καρέ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/3 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
1/3 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από ελιά
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
450 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, σε μεγάλα κομμάτια, μουσκεμένη καλά σε λίγο γάλα και καλά στυμμένη
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 αυγά
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
25 - 30 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (τα κόβουμε την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσουν) ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, καλά τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο
Διαδικασία
Κεφτεδάκια
Για να φτιάξουμε τους κεφτέδες με φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρόχορτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια για 3 -4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους,τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, το σκόρδο, το καλά στυμμένο ψωμί, τον πελτέ, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, να σφίξει.
Τηγάνισμα
Πλάθουμε περίπου 40 κεφτέδες, βάρους περίπου 30 γρ. ο καθένας, και τους βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε ένα ταψάκι. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Αλευρώνουμε τους κεφτέδες έναν-έναν και τους ρίχνουμε στο καυτό λάδι, σε μικρές δόσεις. Οι κεφτέδες θα «κολυμπάνε» στο λάδι και έτσι το τηγάνισμα θα διαρκέσει λιγότερα λεπτά (περίπου 4).
Τους αναποδογυρίζουμε τακτικά με ένα κουτάλι μέσα στο λάδι, για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Στραγγίζουμε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.