Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτά τα νόστιµα κεµπάπ σερβίρονται πάνω σε χοντρές φέτες µαροκινού ψωµιού, ενώ συχνά ραντίζονται µε µια καυτερή σάλτσα µε χαρίσα και ντοµάτα. Για αυθεντική γεύση, χρησιµοποιήστε αρνίσιο κιµά και µη λυπηθείτε το κύµινο και το πιπέρι καγιέν.
Υλικά
- 1 µικρό κρεµµύδι ξερό, χοντροκοµµένο
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 500 γρ. αρνίσιος ή µοσχαρίσιος κιµάς από σπάλα ή λάπα
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
- χοντρές φέτες λεµονιού, για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Βάζουµε το κρεµµύδι, τον µαϊντανό και τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) στον πολυκόφτη και τα χτυπάµε µέχρι να λιώσουν. Προσθέτουµε τον κιµά, το κύµινο, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το µαύρο πιπέρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Χτυπάµε µέχρι να σχηµατιστεί ένας πολτός, µαζεύοντας ανά διαστήµατα τα υλικά από τα τοιχώµατα του µπολ µε ένα κουτάλι.
Χωρίζουµε το µείγµα για τους κεφτέδες σε 8 ίσες µερίδες. Βρέχουµε τα χέρια µας µε νερό και πλάθουµε την κάθε µερίδα σε ισάριθµους χοντρούς κεφτέδες. Περνάµε ένα επίπεδο µεταλλικό σουβλάκι από το κέντρο του κάθε κεφτέ. Τους βάζουµε σε έναν δίσκο, τους σκεπάζουµε µε πλαστική µεµβράνη και τους βάζουµε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τους ψήνουµε στα κάρβουνα ή στην γκριλιέρα ή στο γκριλ του φούρνου και τους γυρίζουµε συχνά για να ροδίσουν οµοιόµορφα. Για να ψηθούν οι κεφτέδες, χρειάζονται περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα µε το πάχος που τους έχουµε πλάσει.
Σερβίρουµε τους κεφτέδες µε φέτες λεµονιού και πράσινη σαλάτα. Αν θέλουµε, προσφέρουµε σε ξεχωριστά πιατάκια τριµµένο κύµινο και αλάτι, για να τα προσθέσει ο καθένας κατά βούληση.