Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτά τα μικροσκοπικά κεφτεδάκια σερβίρονται συχνά ως σνακ σε σπίτια και εστιατόρια. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πιάτου που μεταφέρθηκε από την Περσία στην Ινδία. Τα κεφτεδάκια είναι ζουμερά στο εσωτερικό τους, επειδή το μείγμα ζυμώνεται πολύ καλά πριν από το τηγάνισμα.
Υλικά
- 1 µικρό κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντροκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 2 πράσινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασµένες και χοντροκοµµένες
- 1 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
- 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
- 500 γρ. αρνίσιος κιµάς
- 21/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 11/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα
- 1/4 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 21/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού τριµµένο
- µαύρο πιπέρι
- λάδι για τηγάνισµα
Διαδικασία
Ανακατεύουµε το κρεµµύδι, το τζίντζερ, το σκόρδο, το χοντροκοµµένο τσίλι και τα φύλλα κόλιανδρου σε έναν πολυκόφτη µέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουµε το γιαούρτι στον πολτό και ανακατεύουµε καλά.
Βάζουµε τον κιµά σε ένα µπολ, προσθέτουµε τον πολτό και ανακατεύουµε µε το χέρι. Προσθέτουµε όλα τα µπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουµε πάλι. Σκεπάζουµε και το βάζουµε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, ώστε να αφήσουµε να αναδειχθούν οι γεύσεις, αλλά και για να κάνουµε το µείγµα πιο σφιχτό και πιο εύκολο στο πλάσιµο.
Βρέχουµε τα χέρια µας και πλάθουµε µικρές χούφτες (περίπου 1 γεµάτη κουταλιά της σούπας) από το µείγµα σε κεφτέδες. Θα πρέπει να µας βγουν περίπου 30-40 κεφτέδες.
Γεµίζουµε το 1/3 ενός µεγάλου τηγανιού µε λάδι και το ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί, αλλά πριν καπνίσει, προσθέτουµε 10 κεφτέδες σε µία στρώση. Αφήνουµε να ροδίσουν απαλά, κουνώντας το τηγάνι, για 2-3 λεπτά. Τους τηγανίζουµε για 2-3 λεπτά και από την άλλη πλευρά. ∆οκιµάζουµε έναν κεφτέ ανοίγοντάς τον στη µέση. Αν το κρέας είναι ακόµα ροζ, µαγειρεύουµε για 1 ή 2 λεπτά ακόµα. Αποσύρουµε από τη φωτιά και στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαµβάνουµε µε τους υπόλοιπους κεφτέδες.
Σερβίρουµε τα κεφτεδάκια µε οδοντογλυφίδες. Ιδανικό συµπλήρωµα είναι το τσάτνεϊ ντοµάτας, καθώς και άλλα τσάτνεϊ.