Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣτο Μαρόκο αγαπούν πολύ το συκώτι και το σερβίρουν όσο πιο φρέσκο γίνεται. Για να το διατηρήσουν ζουμερό, οι πωλητές βάζουν κομμάτια αρνίσιου λίπους ανάμεσα στους κύβους συκωτιού ή τυλίγουν το κάθε κεμπάπ με μπόλια αρνιού. Η λιπαρή μαρινάδα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, αλλά φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε.
Υλικά
- 500 γρ. αρνίσιο συκώτι, σε κύβους 2 εκ.
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 στρογγυλό µαροκινό ψωµί ή πίτες για σουβλάκι, για το σερβίρισµα
- κύμινο σε σκόνη, χοντρό αλάτι και πιπέρι καγιέν ή 60 γρ. χαρίσα, για το σερβίρισμα
- αλάτι
Διαδικασία
Μουλιάζουµε 8 καλαµάκια σε νερό για 2 ώρες ή χρησιµοποιούµε µεταλλικά σουβλάκια.
Βάζουµε το συκώτι σε ένα µπολ και πασπαλίζουµε µε την πάπρικα, το κύµινο, το πιπέρι καγιέν και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο και ανακατεύουµε καλά. Το βάζουµε στην άκρη για 5 λεπτά.
Περνάµε πέντε ή έξι κοµµάτια συκώτι στα σουβλάκια, αφήνοντας µικρό κενό ανάµεσά τους. Τα αλείφουµε µε το λάδι που έχει αποµείνει στο µπολ και τα ψήνουµε σε ψησταριά ή στο γκριλ του φούρνου για περίπου 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά – το συκώτι θα πρέπει να παραµείνει ροζ στο εσωτερικό του, αλλιώς θα σκληρύνει.
Αφαιρούµε το συκώτι από τα σουβλάκια και σερβίρουµε µε το µαροκινό ψωµί ή τις πίτες. Βάζουµε σε ξεχωριστά πιατάκια το τριµµένο κύµινο, το χοντρό αλάτι και το πιπέρι καγιέν, για να τα προσθέσουµε κατά βούληση. Αν χρησιµοποιήσουµε χαρίσα, την ανακατεύουµε µε 3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και τη σερβίρουµε σαν σάλτσα.