Κείμενο: Σωτήρης Κοντιζάς
Φωτογραφία: JESSICA MORFIS
Αποθήκευση για αργότεραΌσοι αγαπούν τα καυτερά φαγητά αυτήν την πίτσα θα την λατρέψουν! Όσοι τα αποφεύγουν μπορούν απλά να μην βάλουν το τσίλι.
Υλικά
Σπιτική ζύμη πίτσα
1/2 φακελάκι (4 γρ.) ξηρή μαγιά
130 ml χλιαρό νερό
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (δίνει στην πίτσα έξτρα ρουστίκ νοστιμιά)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και 20 ml ελαιόλαδο
Για την πίτσα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
60ml χυμό λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπα ζάχαρη άχνη
1 πράσινη πιπεριά
1 μικρή πιπεριά τσίλι
50ml ελαιόλαδο
6-8 αυγά
2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού
2-3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
Διαδικασία
Ζύμη
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά, χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το αλεύρι καλαμποκιού, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, σε έναν λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 36 – 38 εκ. και πάχους περίπου 2 – 3 χλστ.
Για την πίτσα
Αφήνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε ένα μπολ με τον χυμό λεμονιού , το αλάτι και την ζάχαρη άχνη για 15 λεπτά μέχρι να μαριναριστεί.
Στραγγίζουμε, στύβουμε τα κρεμμύδια καλά και απλώνουμε με το χέρι μας στην ζύμη.
Σκορπίζουμε την πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες και την μικρή πιπεριά τσίλι (χωρίς τα σπόρια αυξομειώνουμε την ποσότητα της καυτερής πιπεριάς ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Σπάμε τα αυγά στην επιφάνεια της πίτσας και ψήνουμε στους 220° για 8-10 λεπτά, μέχρι να σφίξουν τα αυγά και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.
Ξεφουρνίζουμε αλατοπιπερώνουμε τα αυγά, σκορπίζουμε τα φρέκα φύλλα βασιλικού και την σάλτσα σόγιας και σερβίρουμε.