Αν υπάρχει ένα τυρί που να παραπέμπει κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι ένα και είναι ΠΟΠ: το κασέρι Σοχού. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει μια πίτα με γέμιση από το βουτυράτο αυτό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε δύο φύλλα σφολιάτα καλής ποιότητας.
Υλικά
Για τη ζύμη
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
3/4 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
Για τη γέμιση
300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
15 ml τσίπουρο
500 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, χονδροτριμμένο
1 τσιμπιά πιπέρι
2 αυγά
Για την επάλειψη
1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο αγελάδος
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
Διαδικασία
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ πάγκου ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και λίγο πιπέρι και προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη για τη κασερόπιτα μαλακή και εύπλαστη.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά κατά μέρος.
Γέμιση
Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με το τσίπουρο και λίγο πιπέρι.
Προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε σχεδόν συνεχώς, μέχρι το τυρί να λιώσει και να φτιάξουμε έναν δεμένο χυλό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά και το πιπέρι, ανακατεύοντας καλά.
Σκεπάζουμε τη γέμιση της κασερόπιτας με διάφανη μεμβράνη την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
Πίτα
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τα κομμάτια ζύμης σε φύλλα με διάμετρο αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, εφαρμόζοντας τα καλά και στα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν αρκετά.
Απλώνουμε τη γέμιση και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά ένα ένα.
Γυρίζουμε τις άκρες όλων των φύλλων προς τα μέσα και τις τυλίγουμε για να φτιάξουμε ένα στεφάνι περιμετρικά της κασερόπιτας.
Χαράσσουμε βαθιά την κασερόπιτα σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το γάλα και τα χτυπημένα αυγά.
Αφήνουμε για 10 λεπτά για να απορροφηθούν, αλείφουμε την επιφάνεια της κασερόπιτας με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη.