Φωτογραφία: A. D. food studio / Φωτογράφος: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΤη συνταγή αυτή ανακάλυψε η Ασημίνα Μάτεση σε ένα βιβλίο και την προσάρμοσε στα μέτρα της. Είναι ένα τυρόψωμο από αλεύρι καλαμποκιού, με διάφορα μυρωδικά. Ένα «ηλιόλουστο» ψωμί, η χαρά του καλοκαιριού! Θα το απολαύσετε ως σνακ, με ένα ποτήρι κρασί και σαλάτα.
Ασημίνα Μάτεση
Υλικά
1 + 3/4 κούπας (230 γρ.) καλαμποκάλευρο
1 κούπα (140 γρ.) σκληρό αλεύρι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι
50 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους + λίγο για το σκεύος
χυμός από 1/2 λεμόνι
1 + 3/4 κούπας (350 ml) γάλα φρέσκο, πλήρες
2 αυγά
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή παρμεζάνα
150 γρ. φέτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
2 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας μαυροκούκι (ή σουσάμι)
Μυστικά
Ιδανικά, το καλαμποκοτυρόψωμο σερβίρεται ζεστό. Ακόμα και αν περισσέψει, μπορούμε να ζεσταίνουμε κάθε κομμάτι στον φούρνο πριν το σερβίρουμε.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε καλαμποκοτυρόψωμο με μυρωδικά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°-220°C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, το σκληρό αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα κυβάκια βουτύρου (πρέπει να είναι πολύ κρύο) και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας με το αλεύρι και τις άλλες σκόνες, μέχρι να γίνει ένα μείγμα από ψίχουλα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τον χυμό λεμονιού και τα αυγά και τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
Προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά και το μαυροκούκι ή το σουσάμι. Ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, βυθίζοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα (πρέπει να βγει στεγνή).
Αφήνουμε το καλαμποκοτυρόψωμο να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.