Η βασική συνταγή για την επιμελώς ατημέλητη αλλά και πεντανόστιμη γαλλική χωριάτικη τάρτα.
Υλικά
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί και ζύμες
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζ. τσαγιού πρόβειο βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, σε κομμάτια
1 αυγό
περίπου 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό, από το ψυγείο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη βασική ζύμη της γκαλέτ, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Όταν πρόκειται να γεμίσουμε την γκαλέτ, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι τελείως στρογγυλό.
Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου ή σε λαμαρίνα.
Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ.
Γυρίζουμε το περιθώριο ακανόνιστα προς τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα πρόχειρο στεφάνι.
Ψήνουμε για όσο χρόνο απαιτεί κάθε συνταγή.