Τραγανή και ζουμερή ζύμη με χορταστική γέμιση.
Υλικά
2 φύλλα έτοιμης σφολιάτας
λίγο λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα
1 αυγό, χτυπημένο ελαφρά
600 γρ. καλής ποιότητας βραστό χοιρινό ζαμπόν από μπούτι, σε φέτες
100 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για την μπεσαμέλ
25 γρ. βούτυρο αγελάδας
25 γρ. αλεύρι
150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
50 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Μπεσαμέλ
Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αφρίσει.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να φύγει η «αλευρίλα» αλλά να μη ροδίσει το αλεύρι – αυτό είναι το ρου (roux), η βάση της μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα.
Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Κόβουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε δίσκο διαμέτρου 26-27 εκ.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό.
Απλώνουμε το 1/3 της μπεσαμέλ στο φύλλο, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-4 εκ. περιμετρικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κασέρι με τη γραβιέρα και πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ με το 1/3 της ποσότητάς τους. Από πάνω απλώνουμε το 1/3 από τις φέτες του ζαμπόν.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές και τελειώνουμε με μπεσαμέλ, την οποία απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γέμισης.
Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε δίσκο με διάμετρο ίση με του ταψιού (24 εκ.), καλύπτουμε τη γέμιση και πιέζουμε τις άκρες του για να κολλήσουν στα τοιχώματα.
Αλείφουμε το φύλλο με χτυπημένο αυγό και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο για να διαφεύγει ο ατμός του ψησίματος.
Ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε σε μερίδες.