Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΣπιτικές μπάρες, εύκολες, θρεπτικές, ένα ιδανικό σνακ και για παιδιά.
Γιάννης Κάτσινος
Υλικά
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
200 γρ. μέλι (λίγο λιγότερο από 2/3 κούπας)
50 γρ. (1/4 κούπας) σταφίδες της αρεσκείας μας
3 κουτ. γλυκού ταχίνι
200 γρ. κορν φλέικς (απλά ή ολικής άλεσης), κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη
100 γρ. (περίπου 1 + 1/4 κούπας) νιφάδες βρόμης
1 κουτ γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κάψουλα βανιλίνη
500 γρ. αποξηραμένος ανανάς (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ξηροκαρπάδικα), ψιλοκομμένος
Μυστικά
Τον αποξηραμένο ανανά μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο θέλουμε: ακτινίδιο, παπάγια, βερίκοκο κ.ά. Τα βρίσκουμε όλα συσκευασμένα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή χύμα σε καλά ξηροκαρπάδικα.
Διαδικασία
Για τις μπάρες δημητριακών, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το μέλι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και το μέλι να αραιώσει.
Δεν θέλουμε να κάψει το βούτυρο, απλώς να λιώσει.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε το ταχίνι.
Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις (για να μη σφίξει το μείγμα), μέχρι το ταχίνι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, και ρίχνουμε τα κορν φλέικς, τη βρόμη, την κανέλα και τη βανιλίνη.
Ανακατεύουμε πάντα με γρήγορες κινήσεις και, τέλος, ρίχνουμε τον ανανά.
Κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα για να σκορπίσει στο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μικρό ταψάκι με διαστάσεις 15 x 25 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το χαράζουμε σε μπάρες ή τετράγωνα κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε.
Ψήνουμε τις μπάρες δημητριακών για περίπου 10 λεπτά και ξεφουρνίζουμε.
Αφήνουμε τις μπάρες να κρυώσουν, τις ξεχωρίζουμε κόβοντας με μαχαίρι και σερβίρουμε.
Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.