Ένα σουφλέ με άρωμα ελληνικό από τη Νένα Ισμυρνόγλου. Το νούμπουλο Κέρκυρας και το αλοιφώδες ανεβατό της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας χαρίζουν εξαιρετική νοστιμιά.
Υλικά
500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
120 γρ. νούμπουλο Κέρκυρας (σε παντοπωλεία) ή χοιρινό ζαμπόν, σε κυβάκια
τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο
2 κουτ. σούπας τραχανάς, τριμμένος στο μούλτι σε σκόνη
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 2 κουτ. σούπας κρύο νερό
6 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ανεβατό ή νιβατό (αλοιφώδες τυρί της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας: σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε παντοπωλεία)
100 γρ. γαλοτύρι (σε σούπερ μάρκετ)
50 ml ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το σουφλέ με ανεβατό, γαλοτύρι και μπόλικο δυόσμο ξεκινάμε και σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε τα ντοματίνια, 1 κουτ. σούπας λάδι, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 150° C.
Τα βγάζουμε και δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Σε τηγάνι σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι και στο βούτυρο το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλλαντικό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Ρίχνουμε τον δυόσμο, τον τραχανά και τη μισή γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Σε μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το κορν φλάουρ.
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα κρέμας γάλακτος και χτυπάμε για 1 λεπτό.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια με το ζουμί τους, το ανεβατό και το γαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε το σκεύος, αδειάζουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ και να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε αμέσως το σουφλέ με ανεβατό, γαλοτύρι και μπόλικο δυόσμο.