Πως θα σας φαινόταν να φτιάχνατε γρήγορα και εύκολα το ολόδικό σας αχνιστό και γευστικό ελιόψωμο; Με τη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου, η επιτυχία είναι σίγουρη.
Υλικά
450 γρ. αλεύρι κίτρινο, για ψωμί + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
2 κουτ. γλυκού (κοφτά) ξερή μαγιά σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
300 ml χλιαρό νερό
2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν.
Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης αλλά καλό είναι να μην προσθέσουμε αλεύρι.
Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη καλά, τη βγάζουμε επάνω στον πάγκο, την πιέζουμε με την παλάμη να ξεφουσκώσει ελαφρά και ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Την πλάθουμε σε καρβέλι.
Καλύπτουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το καρβέλι. Καλύπτουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C στις αντιστάσεις.
Χαράζουμε 2-3 μικρές χαρακιές στην επιφάνεια του ελιόψωμου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Απολαμβάνουμε το ελιόψωμο σκέτο ως ένα νόστιμο σνακ, αλειμμένο με βούτυρο ως συνοδευτικού τσαγιού, ως συνοδεία φαγητού αλλά και μαζί με τυριά και αλλαντικά.