Στην Κύπρο τις τιμούν δεόντως τις ελιές. Τις μαρινάρουν με κόλιανδρο, τις περνάνε σε καλαμάκια και τις ψήνουν στη σχάρα σε σουβλάκια και, φυσικά, τις βάζουν και σε πίτες με το πιο αρωματικό φύλλο που έχουμε δοκιμάσει.
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. του γλυκού ξίδι, κατά προτίμηση λευκό
100 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
500 γρ. ελιές μαύρες, καλά ξεπλυμένες για να μην είναι αλμυρές, χωρίς τα κουκούτσια και χοντροκομμένες
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
50 ml ελαιόλαδο
100 γρ. σουσάμι (για το πασπάλισμα)
Διαδικασία
Ζύμη
Για τη ζύμη των ελιόπιτων, σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε το ξίδι και σταδιακά τον χυμό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και λεία ζύμη.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
Για τη γέμιση των ελιόπιτων, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Πίτες
Για τις ελιόπιτες, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς τη λαμαρίνα του φούρνου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε ορθογώνιο φύλλο διαστάσεων περίπου 20 x 30 εκ.
Απλώνουμε σε όλο το φύλλο, αποφεύγοντας τις άκρες, 2-3 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό από τη μακριά πλευρά του φύλλου και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
Βάζουμε τις ελιόπιτες στο ταψί, τις λαδώνουμε ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε τις ελιόπιτες για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.