Φωτογραφία: Αντωνία Κατή / A. D. Food Studio
Αποθήκευση για αργότεραΔανέζικη πλεξούδα με μαλακό λευκό τυρί και λαχταριστή χρυσαφένια ζύμη.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κούπα (200 ml) χλιαρό γάλα
2 κούπες (260 γρ.) αλεύρι σκληρό (ή αλεύρι για ψωμί)
1½ κούπα (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο αυγό
1 κρόκος αυγού
Γέμιση
250 γρ. ανθότυρο ή ξινομυζήθρα ή άλλο φρέσκο μαλακό λευκό τυρί
1 μεγάλη κούπα (240 ml) γιαούρτι στραγγιστό
2 μεγάλα αυγά
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
Για την επιφάνεια
1 αυγό χτυπημένο για άλειμμα
1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος ή σπόροι κύμινου
λίγο χοντρό αλάτι
Διαδικασία
Ζύμη
Για την Δανέζικη πλεξούδα ξεκινάμε με την ζύμη, σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, ρίχνοντας μαζί και τη ζάχαρη με το αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επιφάνεια (δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά).
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τα δύο είδη αλευριού και το βούτυρο και ανακατεύουμε με το φτερό.
Προσθέτουμε σταδιακά το αυγό, τον κρόκο και έπειτα το μείγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να προκύψει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει (αν είναι πολύ μαλακή και κολλώδης, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, ενώ αν είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε λίγο νερό).
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη.
Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στα τρία.
Αφήνουμε τα δύο κομμάτια μέσα στο μπολ, σκεπασμένα.
Ανοίγουμε το τρίτο κομμάτι με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ορθογώνιο περίπου 20 x 30 εκ.
Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε πολύ πολύ απαλά το ανοιγμένο ζυμάρι σε τρεις ίσες λωρίδες (οι γραμμές του μαχαιριού είναι απλώς για να μας καθοδηγούν, δεν θέλουμε να κόψουμε μέχρι κάτω τη ζύμη).
Την εσωτερική λωρίδα θα την αφήσουμε ανέπαφη, αλλά τις δύο εξωτερικές θα τις κόψουμε ανά 1 εκ. φτιάχνοντας «κρόσσια» όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία.
Οι γραμμές αυτές δεν θα πρέπει να είναι εντελώς οριζόντιες, αλλά με κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω.
Πατάμε το μαχαίρι καλά για να κοπεί η ζύμη και να ξεχωρίσουν τα «κρόσσια».
Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης στην κεντρική λωρίδα της ζύμης, αφήνοντας 1 εκ. κενό από το πάνω και το κάτω μέρος.
Πιάνοντας το πρώτο κρόσσι δεξιά, το διπλώνουμε προς τα μέσα. Έπειτα φέρνουμε προς τα μέσα το πρώτο κρόσσι από την αριστερή μεριά, έτσι που να μισοκαλύψει το προηγούμενο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο φέρνοντας εναλλάξ τα κρόσσια από τη μία και την άλλη πλευρά και «πλέκοντάς» τα πάνω από τη γέμιση.
Πιέζουμε τη ζύμη στο πάνω και το κάτω μέρος για να σφραγίσει.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση. Αν θέλουμε, μπορούμε σε αυτή τη φάση να τα καταψύξουμε (τυλιγμένα πολύ καλά σε μεμβράνη) και να τα ψήσουμε μια άλλη φορά.
Αλείφουμε τα danish με αυγό, πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο ή το κύμινο και λίγο χοντρό αλάτι και τα μεταφέρουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να πάρει σκούρο χρυσαφί χρώμα.