Μια ωραία πίτα γκαλέτ για το τραπέζι της γιορτής, για το Κυριακάτικο τραπέζι, που αν περισσέψει θα την πάρετε μαζί και στο γραφείο! Μια πίτα για κάθε περίσταση δηλαδή!
Υλικά
Για τη ζύμη
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί και ζύμες
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζ. τσαγιού πρόβειο βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, σε κομμάτια
1 αυγό
περίπου 4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό, από το ψυγείο
Για τη γέμιση
350 γρ. πράσα (ζυγισμένο μόνο το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
150 γρ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή ξερός δυόσμος, τριμμένος)
100 γρ. γιαούρτι πρόβειο, στραγγιστό
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο
2 αυγά
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
Για να φτιάξουμε γκαλέτ με πράσα, σύγκλινο, φέτα και γιαούρτι, ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη.
Ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου και χτυπάμε γρήγορα με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το πιρούνι το αυγό με το νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού.
Χτυπάμε γρήγορα με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά, σχετικά σκληρή ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γέμιση
Ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το σύγκλινο και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το δεντρολίβανο (ή τον δυόσμο), ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τη φέτα, το καπνιστό τυρί και τα αυγά.
Αδειάζουμε το μείγμα στα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας, σε φύλλο με διάμετρο περίπου 35 εκ., χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι τελείως στρογγυλό.
Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης, μαζί με την κάτω λαδόκολλα, στο μεγάλο ταψί του φούρνου ή σε λαμαρίνα.
Απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 5 εκ.
Γυρίζουμε το περιθώριο ακανόνιστα προς τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα πρόχειρο στεφάνι.
Ψήνουμε για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, τη γκαλέτ με πράσα, σύγκλινο, φέτα και γιαούρτι, και σερβίρουμε.