Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ξίδι
8 ώριμες, σφιχτές ντομάτες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
300 γρ. κασέρι, τριμμένο
1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο με το πιρούνι)
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
το ξύσμα από 1/2 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε βαθύ μπολ «τρίβουμε» με τα δάχτυλα το αλεύρι με το 1 κουτ. αλάτι και το βούτυρο μέχρι να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Ρίχνουμε το ξίδι και 50 ml κρύο νερό και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Παράλληλα, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με τo 2o κουτ. αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στoυς 200°C. Λαδώνουμε μια ταρτιέρα διαμ. 24-26 εκ. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 35 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και οι άκρες να προεξέχουν αρκετά. Απλώνουμε το τυρί και από πάνω τακτοποιούμε τις ντομάτες και τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, μισοκαλύπτοντας τη γέμιση. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια (ζύμη + γέμιση) με το αυγό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.