Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Αποθήκευση για αργότεραΤις προτείνουν με περηφάνια τις γαρίδες που φτιάχνουν με τη λευκή σαλτσούλα, τέλεια για να βουτάς ψωμί. Είναι μία από τις σπεσιαλιτέ τους και από τα πιο ευπώλητα του μαγαζιού.
Υλικά
- 10 γαρίδες φρέσκες, 13-15 εκ., καθαρισμένες από τα κελύφη και το «εντεράκι», αλλά με τα κεφάλια τους
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο σκόρδο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1/2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1/2 κουτ. σούπας αλεύρι
- αλάτι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις γαρίδες μαζί με το σκόρδο και το μπούκοβο, μέχρι οι γαρίδες ίσα να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1/2 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζουμε και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το φαγητό να μείνει με πηχτή σαλτσούλα. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Σερβίρουμε αμέσως.