Ζουμερές, αρωματικές και πεντανόστιμες γαρίδες σαγανάκι, με μπαχαρικά και φέτα. Ο απόλυτος μεζές!
Υλικά
500 γρ. γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, κατά προτίμηση μεγάλες, καθαρισμένες από το κέλυφος και το εντεράκι (αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά)
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά, κατά προτίμηση κέρατο, κομμένη σε καρέ
4 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με το ζουμί τους ή, εναλλακτικά, 300 γρ. ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας, διαλυμένη σε 50 ml νερό
100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη (προαιρετικά)
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τις γαρίδες σαγανάκι, κάνουμε το εξής: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι.
Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περίπου 50 ml νερό.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για περίπου 10 - 12 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.
Ρίχνουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθεί, προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες από τη μία πλευρά.
Γυρίζουμε τις γαρίδες από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να δέσει η σάλτσα.
Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το μέγεθος της γαρίδας (αν είναι σχετικά μικρές, θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο).
Σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι ζεστές, συνοδεία φρέσκου ψωμιού.