Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η συνταγή για ζύμη θα γίνει η τέλεια βάση για τους πειραματισμούς για τις διάφορες εκδοχές για αυθεντική πίτσα Ρομάνα.
Andrea Provvidenza
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
700 ml κρύο νερό, από το ψυγείο
6 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη, διαλυμένη σε λίγο από το μετρημένο κρύο νερό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
20 γρ. αλάτι
Διαδικασία
Την προηγούμενη μέρα
Για να φτιάξουμε τη βάση της πίτσα ρομάνα, την προηγούμενη μέρα βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και τη μαγιά μαζί με το νερό της και τα δουλεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το παγωμένο νερό, κρατώντας μια μικρή ποσότητα στην άκρη, και ζυμώνουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε για περίπου 4 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε το φτερό, προσαρμόζουμε τον γάντζο και ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.
Βάζουμε τη ζύμη σε αεροστεγές μπολ, κλείνουμε καλά και την αφήνουμε στο ψυγείο για 24-30 ώρες, να ωριμάσει.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη, την αναποδογυρίζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε σφιχτή μπάλα.
Βάζουμε κάθε μπάλα σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο. Σε αυτό το στάδιο τα ζυμάρια είναι έτοιμα για τις πίτσες μας.