Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΩς παραδοσιακό εορταστικό πιάτο, αυτά τα απολαυστικά αυγά τρώγονται την Πρωτοχρονιά ή στα γαμήλια γλέντια και δίνονται σαν πρόσφορο στους μοναχούς όταν οι Ταϊλανδοί επισκέπτονται τον τοπικό ναό τους. Είναι ένα πολύ ωραίο σνακ. Αν τα τηγανίσουμε δε, το περίβλημά τους θα αποκτήσει ξεχωριστή υφή.
Υλικά
- 20 αποξηραµένες κόκκινες πιπεριές τσίλι, σε κοµµάτια 5 χλστ. ή άλλες αποξηραµένες καυτερές πιπεριές της αρεσκείας µας (βρίσκουµε σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και µανάνικα)
- ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισµα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν φιστικέλαιο, αλλά στη χώρα µας το βρίσκουµε µόνο σε ντελικατέσεν, σε ακριβή τιµή)
- 150 γρ. κρεµµυδάκια για στιφάδο, σε λεπτές φέτες
- 6 µεγάλα βραστά αυγά, σφιχτά, καθαρισµένα
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού* (fish sauce)
- 3 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε καταστήµατα µε έθνικ προϊόντα – το αντικαθιστούµε µε 4 κουτ. σούπας χυµό από λάιµ στον οποίο έχουµε διαλύσει 1 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολο-γικά προϊόντα– αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
Διαδικασία
Γεµίζουµε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι µε λάδι σε ύψος 5 εκ. και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά. Όταν το λάδι φαίνεται να έχει κάψει, ρίχνουµε µία φέτα κρεµµυδιού στο σκεύος. Αν τσιτσιρίσει αµέσως, το λάδι είναι έτοιµο. Τηγανίζουµε τα τσίλι για µερικά δευτερόλεπτα, προσέχοντας να µην καούν, για να αναδειχθεί η γεύση τους. Τα βγάζουµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί.
Χρησιµοποιώντας το ίδιο γουόκ, τηγανίζουµε τα κρεµµυδάκια για 3-4 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν έντονα. Προσέχουµε να µην καούν. Τα βγάζουµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Χρησιµοποιούµε ένα κουτάλι για να βυθίσουµε απαλά τα αυγά ένα-ένα στο ίδιο καυτό λάδι. Προσέχουµε, γιατί τα αυγά µπορεί να πιτσιλίσουν. Τα τηγανίζουµε για περίπου 10 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν έντονα παντού. Τα αφαιρούµε µε µια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Τα κρατάµε ζεστά.
Σε µια κατσαρόλα ανακατεύουµε σε µέτρια φωτιά τη σάλτσα ψαριού, τον πουρέ ταµάρινδου και τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά ή µέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη.
Κόβουµε τα αυγά στη µέση και τα βάζουµε µε τους κρόκους προς τα πάνω σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος. Περιχύνουµε τα αυγά µε τη σάλτσα ταµάρινδου και τα πασπαλίζουµε µε τις τραγανές πιπεριές και τα κρεµµυδάκια.