Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΜια απλή ντοματόσουπα αρωματίζεται με ινδικά μπαχαρικά και γίνεται πεντανόστιμη. Αντί για φύλλα κόλιανδρου, μπορούμε να γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού.
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 12 κόκκοι πιπεριού
- 2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 800 γρ. ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα, λιωµένες µε πιρούνι σε ένα µπολ
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 250 ml ζωµός κοτόπουλου ή νερό
- φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού ή ξηρός τριµµένος κόλιανδρος
Διαδικασία
Ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά σε µια κατσαρόλα και σοτάρουµε το κρεµµύδι, τη δάφνη, την κανέλα και τους κόκκους πιπεριού για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε το κύµινο, το γκαράµ µασάλα και τις ντοµάτες. Προσθέτουµε τη ζάχαρη και τον ζωµό και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά.
Σουρώνουµε τη σούπα, πιέζοντας µε τη ράχη ενός µεταλλικού κουταλιού τα στερεά, για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Πετάµε ό,τι έχει αποµείνει στο σουρωτήρι. Ξαναζεσταίνουµε τη σούπα, προσθέτουµε αλάτι και γαρνίρουµε µε τα φρέσκα φύλλα ή τον τριµµένο κόλιανδρο πριν από το σερβίρισµα.