Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτές οι κοτολέτες είναι εύκολες και έχουν υπέροχη όψη, καθώς επικαλύπτονται με ρεβιθάλευρο που φουσκώνει και γίνεται μια τραγανή, χρυσή κρούστα. Είναι ιδανικό σνακ επειδή πιάνονται εύκολα από το κόκαλο.
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσιες κοτολέτες
- 3/4 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 3/4 κουτ. γλυκού κόκκοι µαύρου πιπεριού
- 500 ml γάλα
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 10 κάψες κάρδαµου
- 10 καρφιά γαρίφαλο
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 2 εκ., σε ξύσµα
- 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
- 75 γρ. ρεβιθάλευρο ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 125 ml στραγγιστό γιαούρτι
- λάδι για το τηγάνισµα
- χυµός από 1 λάιµ, για το σερβίρισµα
- αλάτι
Διαδικασία
Βάζουµε ένα µικρό τηγάνι σε χαµηλή φωτιά και καβουρδίζουµε τους σπόρους κύµινου µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Τους βάζουµε στην άκρη και επαναλαµβάνουµε την ίδια διαδικασία µε τους σπόρους κόλιανδρου. Τρίβουµε τους σπόρους κόλιανδρου και κύµινου µε τους κόκκους πιπεριού σε έναν µύλο µπαχαρικών ή σε έναν πολυκόφτη. Μεταφέρουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουµε το γάλα, τα ξυλάκια κανέλας, τις κάψες του κάρδαµου, τα γαρίφαλα, το τζίντζερ και το κρεµµύδι. Αφήνουµε να βράσουν σε µέτρια φωτιά και προσθέτουµε τις κοτολέτες. Αφήνουµε πάλι να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 25-30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να µείνουν πολύ λίγα υγρά. Αφαιρούµε τις κοτολέτες και τις στραγγίζουµε.
Σε ένα µπολ χτυπάµε µε το σύρµα το ρεβιθάλευρο, τη σκόνη τσίλι, το γιαούρτι και 60 ml νερό µέχρι να γίνουν χυλός.
Γεµίζουµε κατά το 1/3 µε λάδι µια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Βυθίζουµε τις αρνίσιες κοτολέτες στον χυλό, τινάζουµε τυχόν περίσσεια χυλού και τις τηγανίζουµε λίγες-λίγες στο καυτό λάδι για 2-3 λεπτά, µέχρι να γίνουν τραγανές και να χρυσίσει η κρούστα. Στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί, πασπαλίζουµε µε λίγο χυµό λάιµ και αλάτι, και σερβίρουµε.