Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τα φαγητά που προσφέρονται στον δρόμο, αυτά είναι σίγουρα τα πιο δημοφιλή. Ανάμεσα στο κρέας τοποθετούνται μικροί κύβοι λίπους, για να διατηρείται ζουμερό όσο τα κεμπάπ ψήνονται στα κάρβουνα. Το λάδι στη μαρινάδα που ακολουθεί εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.
Υλικά
- 750 γρ. αρνίσιο κρέας από µπούτι, χωρίς κόκαλο, σε κύβους 3 εκ.
- 1 κρεµµύδι ξερό, τριµµένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 στρογγυλό µαροκινό ψωµί ή πίτες για σουβλάκι, για το σερβίρισµα
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τη σάλτσαμε χαρίσα και ντομάτα
- 2 ντοµάτες, τριµµένες
- 1/2 κρεµµύδι ξερό, τριµµένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού χαρίσα ή 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη, λευκή
- αλάτι
Διαδικασία
Μουλιάζουµε οχτώ καλαµάκια σε νερό για 2 ώρες ή χρησιµοποιούµε µεταλλικά σουβλάκια.
Βάζουµε το αρνί σε ένα µπολ. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, την πάπρικα, το κύµινο, τον µαϊντανό, το ελαιόλαδο και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι. Ανακατεύουµε καλά για να καλύψουµε το αρνί µε τη µαρινάδα, στη συνέχεια σκεπάζουµε µε µεµβράνη και το αφήνουµε στο ψυγείο να µαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.
Για τη σάλτσα µε χαρίσα και ντοµάτα: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 2 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τη χαρίσα ή το πιπέρι καγιέν και στη συνέχεια την τριµµένη ντοµάτα, τη ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αφαιρούµε το καπάκι και σιγοβράζουµε για 4 λεπτά ακόµα ή µέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή σαν πολτός. Τη µεταφέρουµε σε ένα µπολ.
Περνάµε τους κύβους του αρνιού στα σουβλάκια, αφήνοντας µικρό κενό ανάµεσά τους. Ψήνουµε τα κεµπάπ στα κάρβουνα για 5-6 λεπτά. Ανά διαστήµατα τα γυρίζουµε και τα αλείφουµε µε τη µαρινάδα. Εναλλακτικά, τα ψήνουµε σε µια γκριλιέρα ή στο γκριλ του φούρνου(επάνω αντίσταση).
Βγάζουµε το κρέας από τα καλαµάκια, το βάζουµε στο ψωµάκι ή σε πίτα, προσθέτουµε σάλτσα και σερβίρουµε.