Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΜαρινάρουµε ένα ολόκληρο βράδυ και σιγοψήνουµε για 4 ώρες. Το κρέας θα στεγνώσει και θα ξεραθεί – αυτός είναι ο σκοπός. Θα είναι, όµως, τραγανό και πεντανόστιµο. Η σάλτσα τσίλι, γλυκιά ή καυτερή, για να βουτήξουµε τις λωρίδες µοσχαριού, είναι απαραίτητη.
Υλικά
- 1 µατσάκι, κοτσάνια και φύλλα, ψιλοκοµµένα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 3 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου, καβουρδισµένοι για 1 λεπτό σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
- 4 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καβουρδισµένοι για 1 λεπτό σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
- 5 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 2 κουτ. γλυκού κόκκοι λευκού πιπεριού
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά και βιολογικά προϊόντα ή αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1.200 γρ. λωρίδες από µοσχάρι (από κιλότο) πάχους 1 εκ.
- λάδι για τηγάνισµα
- σάλτσα τσίλι της αρεσκείας µας για το σερβίρισµα
- αλάτι
Διαδικασία
Ρίχνουµε σε έναν πολυκόφτη τον κόλιανδρο, τους σπόρους κύµινου και κόλιανδρου, το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού και αλάτι, και χτυπάµε µέχρι να γίνουν πολτός. Μεταφέρουµε σε ένα µεγάλο µπολ, προσθέτουµε τη ζάχαρη από φοίνικα και τη σάλτσα σόγιας, και ανακατεύουµε µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουµε το κρέας, ανακατεύουµε, σκεπάζουµε µε µεµβράνη και το αφήνουµε στο ψυγείο να µαριναριστεί για 1 βράδυ.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στη χαµηλότερη σκάλα. Λαδώνουµε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούµε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουµε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν µέσα τα υγρά του ψησίµατος και να µη λερώσουµε τον φούρνο. Βγάζουµε τις µοσχαρίσιες λωρίδες από τη µαρινάδα και τις απλώνουµε στη σχάρα του φούρνου. Τις αφήνουµε να σιγοψηθούν και να στεγνώσουν στον φούρνο για περίπου 4 ώρες. Όταν στεγνώσουν και αποξηρανθούν, είναι έτοιµες.
Αν το µοσχάρι δεν είναι τραγανό, ρίχνουµε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τον πάτο κατά 4-5 εκ. και το ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουµε ένα µικρό κοµµάτι κρέας στο λάδι και αν τσιτσιρίζει αµέσως, το λάδι είναι έτοιµο. Τηγανίζουµε το κρέας σε δόσεις µέχρι να γίνει τραγανό και το στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουµε µε ρύζι και σάλτσα τσίλι.