Συνταγή: Αλέξανδρος Γιώτης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο απάκι είναι εξαιρετικός μεζές της ορεινής κυρίως Κρήτης, που συνοδεύεται έξοχα με παγωμένη μπίρα.
Υλικά
- 1 - 2 φρέσκιες καυτερές πιπερίτσες, πράσινες ή κόκκινες
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 300 γρ. απάκι, κομμένο σε κύβους, περίπου 1½ εκ.
Διαδικασία
Κόβουμε τις πιπερίτσες κατά μήκος στη μέση και πετάμε το κοτσάνι. Ανάλογα με το πόσο καυτερό ή όχι θέλουμε το αποτέλεσμα, αφαιρούμε μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα από τους σπόρους - όσο περισσότερους αφήσουμε, τόσο πιο καυτερό θα γίνει το λάδι.
Ρίχνουμε τις πιπερίτσες και το ελαιόλαδο στον πολτοποιητή (μούλτι) και τα δουλεύουμε για 1 - 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν καλά και να προκύψει ένα σχετικά πυκνό λάδι, το οποίο θα έχει απορροφήσει όλη την αψάδα της πιπερίτσας. Το περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Το ζεσταίνουμε στην πιο δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε τους κύβους από απάκι, σε δόσεις, και τους τηγανίζουμε το πολύ για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλή: Μια ωραία ιδέα είναι να τηγανίσουμε μόνο τους μισούς κύβους από απάκι και στο σερβίρισμα να τους αναμείξουμε με τους υπόλοιπους, ωμούς, καθώς και με κύβους κρητικής γραβιέρας ή με «κύβους φέτας πανέ σε πάστα από πιπεριές Φλωρίνης».