Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΣνακ για τη δουλεια ή το σπίτι αυτό το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα είναι η πιο νόστιμη επιλογή.
Νικολέτα Καλούδη
Υλικά
4 αυγά
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια + λίγο ακόμη για τη φόρμα
2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
1 + 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 φέτα σαλάμι αέρος, ψιλοκομμένη
4-5 φέτες καπνιστό χοιρινό ζαμπόν, μέτρια κομμένες με το χέρι
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα, χτυπάμε σε ένα μπολ, με το μίξερ χειρός, τα αυγά με πιπέρι, μέχρι να αφρατέψουν λίγο.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά.
Έπειτα ρίχνουμε το τυρί και χτυπάμε για λίγο.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να προκύψει ένα σχετικά πυκνό μείγμα.
Ρίχνουμε λίγο ακόμη πιπέρι, τα αλλαντικά και τη ρίγανη και, αν θέλουμε, τον μαϊντανό, για φρεσκάδα.
Ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε μια σχετικά μικρή, μακρόστενη φόρμα για κέικ και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Το ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, και το ξεφουρνίζουμε.
Το αφήνουμε για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό πριν το σερβίρουμε, κομμένο σε φέτες.
Συνοδεύουμε, το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και γραβιέρα, με πράσινη σαλάτα.