Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια συνταγή που ο Στέλιος Παρλιάρος πρωτοπαρουσίασε σε ένα γαστρονομικό συνέδριο στην Κρήτη, το 2007, με καλεσμένο τον Gordon Ramsay.
Υλικά
Για τη ζύμη
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
50 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
230 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. μέλι
3 αυγά
230 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
Για τη ζύμη της αλμυρής τάρτας με ξερά σύκα και γραβιέρα, ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά είτε στο μίξερ (με το φτερό) είτε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 4 χλστ. Για να μην κολλήσει, χρησιμοποιούμε μπόλικο αλεύρι, αλλιώς την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.
Στρώνουμε τη ζύμη μέσα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ., καλύπτοντας καλά και τα πλαϊνά.
Κόβουμε όση ζύμη εξέχει. (Θα περισσέψει αρκετή. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε μια άλλη τάρτα. Διατηρείται έως 1 εβδομάδα.)
Γέμιση
Για την γέμιση της αλμυρής τάρτας με ξερά σύκα και γραβιέρα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά. Μέσα στην τάρτα απλώνουμε τα σύκα, την τριμμένη γραβιέρα και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα των αυγών.
Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.
Σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.