Κείμενο: Γαστρονόμος
Αλμυρά κουλουράκια με γραβιέρα, μπορείτε να τα συνοδεύσετε ακόμα και με φρούτα, π.χ. μήλο, αχλάδι, σταφύλι, σύκα, σε ένα πλατό παρέα με ένα ποτήρι κρασί.
Υλικά
230 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού αλάτι
200 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα αλμυρά κουλουράκια με γραβιέρα, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το βούτυρο με το κρασί και το αλάτι.
Προσθέτουμε το τυρί και αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια και τα αραδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Συνοδεύουμε με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή κρεμώδες τυρί της αρεσκείας μας.
Τα αλμυρά κουλουράκια με γραβιέρα είναι τέλεια ακόμα και με φρούτα, π.χ. μήλο, αχλάδι, σταφύλι, σύκα.