Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΓια το νηστήσιμο και άλαδο σαρακοστιανό γεύμα, αξιοποιούμε τα άγρια χόρτα του αγρού ή του κήπου μας δημιουργώντας χορτόπιτες, βασισμένες στις καρπασίτικες και πολύ ιδιαίτερες «ξινιατόπιτες».
Υλικά
500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
11 γρ. μαγιά
250 γρ. χόρτα του αγρού
50 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουταλάκι τσαγιού χοντρό θαλασσινό αλάτι
½ κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
Διαδικασία
Πλένουμε τα χόρτα, τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών περίπου. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με τα χόρτα. Προσθέτουμε το αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε από πάνω το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Σε μια άλλη λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και όταν αφρίσει ρίχνουμε στα χόρτα. Ζυμώνουμε πολύ καλά και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Με έναν πλάστη ανοίγουμε σε μικρές πιτούλες, βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50΄.