Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤα αλμυρά ρολά είναι δημοφιλή σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Η ταϊλανδική παραλλαγή είναι μια φίνα διασταύρωση του κινεζικού και του βιετναμέζικου στυλ. Τα ανοιξιάτικα ρολά της Ταϊλάνδης τηγανίζονται μέχρι να χρυσίσουν έντονα και να γίνουν τραγανά. Σερβίρονται με σάλτσα τσίλι ή σάλτσα σόγιας.
Υλικά
- 50 γρ. νουντλς ρυζιού βερµιτσέλι*
- 15 γρ. αποξηραµένα µανιτάρια
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 200 γρ. κιµάς κοτόπουλου ή χοιρινού
- 2 µικρά καρότα, ψιλοτριµµένο
- 140 γρ. φύτρες φασολιού*, καλά στραγγισµένες (τις βρίσκουµε σε βαζάκι ή κονσέρβα)
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 1 εκ., ψιλοτριµµένο
- 1½-2 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 1½ κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιών)
- 1/4 κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι, φρεσκοτριµµένο
- 25 τετράγωνα φύλλα για ανοιξιάτικα ρολά* 13 εκ. ή φύλλα κρούστας σε τετράγωνα των 12 εκ.
- ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισµα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν φιστικέλαιο, αλλά στη χώρα µας το βρίσκουµε µόνο σε ντελικατέσεν, σε ακριβή τιµή)
- σάλτσα τσίλι της αρεσκείας µας* για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Μουλιάζουµε τα βερµιτσέλι σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Τα στραγγίζουµε και τα ψιλοκόβουµε. Μουλιάζουµε τα αποξηραµένα µανιτάρια σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Τα στραγγίζουµε και τα ψιλοκόβουµε. Ανακατεύουµε το αλεύρι και 2 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα µικρό µπολ µέχρι να γίνει ένας λείος πολτός.
Σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε 1½ κουτ. σούπας ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, µέχρι να χρυσίσει έντονα. Προσθέτουµε τον κιµά και χρησιµοποιώντας µια κουτάλα διαλύουµε τα σβολάκια. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για περίπου 15-20 λεπτά, µέχρι να µαγειρευτεί ο κιµάς. Προσθέτουµε τα βερµιτσέλι, τα µανιτάρια, το καρότο, τις φύτρες φασολιών, το τζίντζερ, τις σάλτσες ψαριού και στρειδιού και το λευκό πιπέρι. Μαγειρεύουµε για άλλα 4-5 λεπτά. ∆οκιµάζουµε και διορθώνουµε την καρύκευση. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει.
Βάζουµε τα φύλλα για ανοιξιάτικα ρολά σε µια επιφάνεια εργασίας και απλώνουµε λίγο από τον πολτό µε το αλεύρι γύρω από τις άκρες του κάθε φύλλου. Βάζουµε 2 κουταλάκια του γλυκού γέµιση στο κέντρο κάθε φύλλου, σε απόσταση περίπου 2,5 εκατοστών από την άκρη. Τυλίγουµε και σφραγίζουµε την ένωση µε το µείγµα αλευριού.
Γεµίζουµε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι µε λάδι σε ύψος 5 εκ. και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά. Βυθίζουµε τα ρολά στο λάδι (σε δόσεις) και τα τηγανίζουµε για 7-9 λεπτά ή µέχρι να γίνουν τραγανά. Βγάζουµε τα spring rolls από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουµε µε µια σάλτσα τσίλι της αρεσκείας µας.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.