Κείμενο: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτά τα εύκολα ψωμάκια με λιαστές ντομάτες και ελιές συνοδεύουν το φαγητό αλλά γίνονται και ωραίο δεκατιανό μαζί με ένα κομμάτι τυρί.
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 1⁄2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 15 γρ. νωπή μαγιά ή 5 γρ. ξερή
- 1 1⁄2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 10 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, κομμένες σε μικρούς κύβους +1 κ.γ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
- Νωπή μαγιά θα βρείτε στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ.
- Αντί για λιαστές ντομάτες κι ελιές μπορείτε να φτιάξετε τα ψωμάκια και με άλλους γευστικούς συνδυασμούς, όπως με ξερά βερίκοκα, σταφίδες και δεντρολίβανο.
Διαδικασία
- Για τα ψωμάκια με λιαστές ντομάτες και ελιές αρχικά σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και κάνετε μια λακκούβα στη μέση.
- Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύετε καλά τη μαγιά με τη μισή ποσότητα περίπου του χλιαρού νερού.
- Ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς στη λεκάνη με το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε με το χέρι σας ή μ’ ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές ζυμάρι.
- Αλευρώνετε ελαφρώς μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια (μπορεί να είναι ο πάγκος της κουζίνας ή ένα τραπέζι) και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη.
- Τη ζυμώνετε με τα χέρια σας για άλλα 8 - 10 λεπτά.
- Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη.
- Την καλύπτετε με μια πλαστική μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη.
- Την πατάτε με τις γροθιές σας και έπειτα την ανοίγετε με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
- Την πασπαλίζετε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις ελιές και την πλάθετε ξανά σε μια μεγάλη μπάλα.
- Την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά και στη συνέχεια τη χωρίζετε σε μικρότερα κομμάτια και πλάθετε μικρά ψωμάκια. Η ποσότητα της ζύμης θα πρέπει να σας φτάσει για 6 - 8 ψωμάκια, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα πλάσετε.
- Τα αφήνετε για 10 λεπτά να φουσκώσουν και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
- Πασπαλίζετε τα ψωμάκια με λίγο αλεύρι και τα βάζετε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου, που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
- Ψήνετε για 30 - 35 λεπτά.