Με φιλέτο μπακαλιάρου ή γλώσσα, πατάτα και σέλινο, γίνονται τραγανές και νόστιμες. Τα πιτσιρίκια τρελαίνονται για ψαροκροκέτες, οι μεγάλοι τις χαίρονται εξίσου με ένα ούζο ή τσίπουρο – όλοι ευχαριστημένοι.
Υλικά
- 700 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (ή γλώσσας)
- 1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και χοντροτριμμένες
- 2 αυγά
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις ψαροκροκέτες με πατάτες και σέλινο αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και ψήνουμε το ψάρι για 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε τις τριμμένες πατάτες σ’ ένα σουρωτό και τις αλατίζουμε ελαφρώς.
- Τις αφήνουμε για μισή ώρα να αποβάλουν τα υγρά τους, τις τυλίγουμε σε πετσέτα κουζίνας και τις στύβουμε για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερη υγρασία μπορούμε.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τα χτυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αλεύρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλινο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν χυλός.
- «Μαδάμε» το φιλέτο του ψαριού και ρίχνουμε τα κομμάτια στο μπολ με τον χυλό.
- Προσθέτουμε και τις τριμμένες πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε λίγο λίγο από το μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε τις ψαροκροκέτες γύρω στα 3-4 λεπτά από κάθε μεριά ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.
- Σε μια πιατέλα στρώνουμε λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μόλις η πρώτη δόση είναι έτοιμη, μεταφέρουμε εκεί τις κροκέτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Πετάμε το χρησιμοποιημένο λάδι και βάζουμε στο τηγάνι 50 ml καινούργιο.
- Μόλις κάψει, τηγανίζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο άλλη μία δόση ψαροκροκέτες.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, χύνοντας έπειτα από κάθε τηγανιά το χρησιμοποιημένο λάδι και βάζοντας καινούργιο, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.






