Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑφράτα πιροσκί, γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά. Το πιο ωραίο σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Madona Nikoleishvili
Nino Nizharadze
Υλικά
Για τη ζύμη
- 400-500 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι 100 ml
- ηλιέλαιο
Για τη γέμιση
- 70 ml ελαιόλαδo
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε τα πιροσκί με κιμά ανακατεύουμε 200 ml από το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το υπόλοιπο νερό σταδιακά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για σχεδόν 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά – δοκιμάζουμε πιέζοντας τη ζύμη με το δάχτυλο μας. Θα πρέπει να επανέλθει και να μη μείνει λακκουβίτσα.
Γέμιση (την ετοιμάζουμε όσο φουσκώνει η ζύμη)
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για 3-4 λεπτά, να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πιροσκί
- Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με βάρος 65-70 γρ. το καθένα (βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης, με τα δάχτυλά μας, σε δισκάκι περίπου 12 εκ.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από 1 1⁄2 κουτ. σούπας γέμιση και φέρνουμε τις άκρες του δίσκου προς τα πάνω, τσιμπώντας τες για να σφραγίσουν. Τα πιροσκί θα έχουν σχήμα βαρκούλας, με μια ραφή κατά μήκος τους.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά άφθονο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι (να καλύπτει τα 2/3 του σκεύους) και μόλις κάψει, βάζουμε τα πιροσκί σε δόσεις.
- Τα τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.