Εντυπωσιακός, απίθανα νόστιμος μεζές, που λειτουργεί και ως καμβάς για χίλιες δυο επικαλύψεις.
Υλικά
- 1.200 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση Κύπρου, καθαρισμένες
- 150 γρ. κρεμμύδι λευκό, πολύ ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- περίπου 25 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
- περίπου 25 φέτες καπνιστού σολομού
- λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
Μυστικά
Σε αυτή τη συνταγή ο σεφ έβαλε τυρί κρέμα και σολομό, αλλά μπορούμε να βάλουμε και γιαούρτι ή ξινόκρεμα, καπνιστή πέστροφα, φιλέτα αντζούγιας ή ακόμα και μαλακή φέτα με καπνιστό αλλαντικό και ψιλοκομμένες ελιές.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πανκέικ πατάτας με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα, αρχικά τρίβουμε τις πατάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, προτιμότερο μέσα στον νεροχύτη για να φεύγουν τα υγρά, για περίπου 20 λεπτά.
- Τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τις αδειάζουμε σε μπολ.
- Τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, τα αυγά, το κορν φλάουρ, το αλεύρι και αλατοπίπερο μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε κομμάτια περίπου των 50 γρ.
- Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα πατάμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστούν λεπτά πιτάκια, σαν πανκέικ.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να καλύψει τον πυθμένα) σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, τηγανίζουμε σε δόσεις τα πανκέικ πατάτας για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα και από πάνω μοιράζουμε το τυρί κρέμα και τον καπνιστό σολομό.
- Ραντίζουμε με λίγο λεμονοχυμό και σερβίρουμε τα πανκέικ πατάτας με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα.