Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ pakora, γνωστή και ως bhaji σε ορισμένες περιοχές, είναι ένα εύκολο σνακ που φτιάχνεται με μεγάλες γαρίδες, κομμάτια ψαριού ή λαχανικά. Με τις pakora συνδυάζεται τσάτνεϊ από μάνγκο και τσάτνεϊ μέντας.
Υλικά
- 600 γρ. γαρίδες (καθαρό βάρος), καθαρισµένες από κελύφη, κεφάλια, ουρές και εντεράκι, ψιλοκοµµένες
- 50 γρ. ρεβιθάλευρο ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 µεγάλο κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 4 πράσινες ή κόκκινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασµένες και ψιλοκοµµένες
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
- 1/4 κουτ. γλυκού µαγειρική σόδα
- λάδι για το τηγάνισµα
Διαδικασία
Βάζουµε το αλεύρι σε ένα µπολ και προσθέτουµε 2 κουτ. σούπας νερό ή αρκετό νερό για να φτιάξουµε έναν πηχτό χυλό, δουλεύοντάς τον µε ένα πιρούνι για να γίνει λείος, χωρίς σβόλους. Προσθέτουµε τις γαρίδες, το κρεµµύδι, το τσίλι, τον κόλιανδρο και τη σόδα, αλατίζουµε και ανακατεύουµε καλά.
Γεµίζουµε κατά το 1/3 µε λάδι µια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουµε 1 γεµάτη κουταλιά του γλυκού χυλό τη φορά µέσα στο λάδι και τηγανίζουµε έξι ή οκτώ pakoras τη φορά για 2-3 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τηγανίζουµε τις pakoras ανά έξι ή οκτώ, έτσι ώστε η θερµοκρασία του λαδιού να παραµένει σταθερή. Αν µαγειρέψουµε πολλές µαζί, θα κρυώσει το λάδι.
Αποσύρουµε από τη φωτιά και στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρουµε ζεστές.