Πεντανόστιμο μπέργκερ με κιμά κόκορα πο ταιριάζει υπέροχα με μια παγωμένη μπίρα.
Υλικά
- 800 γρ. κιμάς από κόκορα (ανάμεικτος από μπούτι και στήθος)
- 80 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο φρέσκο γάλα και καλά στυμμένο
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 120 ml ελαιόλαδο
- 20 ml μηλόξιδο
- 2 κουτ. σούπας (κοφτές) κέτσαπ
- αλάτι, πιπέρι λευκό, τριμμένο
- Για το σερβίρισμα
- 4 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ
- 4 φέτες κασέρι Ξάνθης
- 8 φέτες μπέικον
- 4 μεγάλες ροδέλες ντομάτας
- 2 ολόκληρα αγγουράκια πίκλες, ξεπλυμένα, καλά στραγγισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αδειάζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε άλλα 40 ml από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μπέργκερ. Ζυμώνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπέργκερ και τα λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και «ψήνουμε» τα μπέργκερ για περίπου 7 - 10 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο ψημένα μάς αρέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όσο είναι ζεστά καλύπτουμε το καθένα με μία φέτα κασέρι. Σερβίρισμα: Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Ανοίγουμε τα ψωμάκια, αλείφουμε με την κέτσαπ, βάζουμε τα μπέργκερ με το τυρί, το μπέικον και μοιράζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε τα ψωμάκια και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.
Στο ποτήρι μας: Ενα καθωσπρέπει μπέργκερ συνοδεύεται πάντα από μια παγωμένη μπίρα! Τι θα λέγατε για μια red ale;
Μυστικό: Το μπέργκερ με τον κιμά από κόκορα αποκτά «ρωμαλέα» και γεμάτη γεύση. Καλό είναι να το ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας νωρίτερα και να έχουμε κατά νου ότι θα πρέπει να αγοράσουμε ολόκληρο τον κόκορα και, φυσικά, να κρατήσουμε τα κομμάτια που θα μας μείνουν για άλλη μαγειρική χρήση, όπως κοκκινιστό στην κατσαρόλα με μακαρόνια ή λεμονάτο με αφράτο πιλάφι κ.λπ.