Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότερα«Κατάγεται από την Κριμαία, με ζύμη που νανουρίζει το στόμα με την ελαφρότητά της και γέμιση κιμαδένια, λίγη μεν, αλλά μπαχαρακλίδικη, φοβερά εμψυχωτική», λέει η Σταυριανή Ζερβακάκου που μας δίνει τη συνταγή.
Σταυριανή Ζερβακάκου
Υλικά
Για τη γέμιση
- 300 γρ. κιμάς αρνίσιος
- 2 μπαχάρια ολόκληρα + 4 σποράκια καρδάμωμο + 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινο + 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη + 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο + 1 κουτ. γλυκού αλάτι + 5 κόκκοι μαύρο πιπέρι, χτυπημένα όλα μαζί στο γουδί, να γίνουν σκόνη
- 2 ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη και σουρωμένα. Θέλουμε μόνο το σουρωμένο υγρό τους
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 ασπράδια αυγών, πολύ καλά χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 200 ml νερό χλιαρό (περίπου)
- λάδι για το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το μπουρέκι με κιμά (cig börek) ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης.
- Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια, το γιαούρτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 12 εκ.
- Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση και την απλώνουμε σε μια λεπτή στρώση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι τόσο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα πιτάκια (σε δόσεις) για 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Τα συνοδεύουμε με γιαούρτι.