Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚριτσίνια με κεφαλογραβιέρα, μια εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο σνακ που όλοι λατρεύουν.
Υλικά
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο, σε κυβάκια
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 αυγό
200 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1 κουτ. σούπας σουσάμι
Διαδικασία
- Για τα κριτσίνια με κεφαλογραβιέρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 1-2 κουτ. σούπας νερό (αν χρειαστεί) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Πλάθουμε ισομεγέθη, λεπτά μπαστουνάκια και τα αραδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε τα κριτσίνια, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.
- Συνοδεύουμε τα κριτσίνια με κεφαλογραβιέρα με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή κρεμώδες τυρί της αρεσκείας μας.