Οι Βρετανοί αποικιοκράτες έφεραν μαζί τους στην Αφρική τις αγαπημένες τους πίτες, όπως τη διάσημη κρεατόπιτα της Κορνουάλης, με πατάτες και κιμά. Στην Αφρική, οι ντόπιοι κάτοικοι εμπλούτισαν το μείγμα με ένα πλήθος από μπαχαρικά και λαχανικά της ηπείρου τους και έτσι γεννήθηκαν τα περίφημα «κρεατοπιτάκια της Νιγηρίας».
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 160 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κυβάκια
- 1 αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 1-2 καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 3 μικρά καρότα, χοντροτριμμένα
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τα κρεατοπιτάκια της Νιγηρίας με κιμά και πατάτα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλάτι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον κιμά, τη δάφνη και το κάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύ- οντας, μέχρι να ροδίσει o κιμάς και να γίνει σπυρωτός.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, το καρότο, τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις πατάτες, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λαδωθούν.
- Ρίχνουμε 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σωθούν όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε το πράσο και το θυμάρι, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ζύμη
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη όπως στην παραπάνω συνταγή.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες, ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.