Κείμενο: Έφη Γιαλούση
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΜε τραγανό φύλλο κρούστας και νόστιμη κιμαδένια γέμιση, αυτά τα κρεατοπιτάκια του τηγανιού είναι ωραιότατο ορεκτικό, με μια σάλτσα γιαουρτιού, αλλά και τέλειο σνακ για το γραφείο ή το σχολείο.
Υλικά
- 250 γρ. φύλλο κρούστας
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 3 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
- 2 - 3 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
Διαδικασία
- Για τα κρεατοπιτάκια ξεκινάμε και ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο με το κύμινο για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του.
- Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα με τον κιμά το αυγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε ομοιόμορφες μακρόστενες λωρίδες των 4-5 εκατοστών.
- Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα στην άκρη κάθε λωρίδας και αρχίζουμε να διπλώνουμε τυλίγοντας το φύλλο μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά έτσι ώστε να σχηματίσουμε μικρά τρίγωνα.
- Βάζουμε τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε από πάνω με λάδι.
- Τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Σάλτσα γιαουρτιού
- Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το δυόσμο, ανακατεύουμε και αν χρειαστεί αραιώνουμε τη σάλτσα με 2 - 3 κουταλιές νερό, ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλουμε.
- Συνοδεύουμε τα πιτάκια με τη σάλτσα.