Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΓκαλέτ με μια εύκολη χειροποίητη ζύμη για βάση και σοταρισμένα κρεμμύδια με κατσικίσιο τυρί για τη γέμιση.
Γωγώ Δελογιάννη
Υλικά
Για τη βάση
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι κίτρινο, σταρένιο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 230 γρ. βούτυρο κρύο, σε κομματάκια
- 3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
- 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
Για τη γέμιση
- 600 γρ. ξερά κρεμμύδια σε φετάκια
- τα φυλλαράκια από 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
- λίγο αλάτι
- 40 γρ. ζάχαρη καστανή
- 60 ml βαλσαμικό ξίδι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την γκαλέτ με καραμελωμένα κρεμμύδια και κατσικίσιο τυρί, ξεκινάμε με τη γέμιση.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μισό δεντρολίβανο για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Αλατίζουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι και τα μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν και να μελώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ανακατεύουμε καλά τα τυριά με το υπόλοιπο δεντρολίβανο και λίγο πιπέρι.
Bάση
- Στο μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Γκαλέτ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό διαμέτρου 40 εκ.
- Το στρώνουμε σε ρηχό ταψί με διάμετρο 30 εκ. ντυμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν αρκετά.
- Απλώνουμε στο κέντρο του φύλλου το μείγμα τυριών και σκορπίζουμε πάνω του τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου, αφήνοντας το κέντρο της γέμισης ακάλυπτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι η γκαλέτ να ροδίσει ωραία.