Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΌσο περισσότερο μαρινάρουμε τις φτερούγες, τόσο καλύτερα. Αν θέλουμε, τις ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ, τις βάζουμε στο ψυγείο και μετά τις βγάζουμε και τις σοτάρουμε στο τηγάνι ή στο σχαροτήγανο.
Δημήτρης Κοντόπουλος
Υλικά
- 12 φτερούγες κοτόπουλου (χωρίς τις άκρες, δηλαδή τα «κοτσάνια» με τα φτερά)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 λάιμ, σε φέτες
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη μαρινάδα
- 5 κουτ. σούπας κέτσαπ 2 κουτ. σούπας miso (πάστα από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Έχει μια βαθιά, γλυκάλμυρη, γήινη νοστιμιά. Σε παντοπωλεία, deli με έθνικ τρόφιμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουτ. σούπας Worcestershire sauce
- 1 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καραμελωμένες φτερούγες κοτόπουλου με miso ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τον χυμό λεμονιού, τις φτερούγες και αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις φτερούγες και μαρινάρουμε για 20 λεπτά.
- Σε ένα σχαροτήγανο ή τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις φτερούγες για 8-10 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν (αν δεν χωράνε στο τηγάνι, τις κάνουμε σε δύο δόσεις). Στα μισά του χρόνου ρίχνουμε στο τηγάνι και τις φέτες λάιμ. Μπορούμε, επίσης, κατά τη διάρκεια του ψησίματος με ένα πινέλο να γλασάρουμε 3-4 φορές τις φτερούγες με τη μαρινάδα που μας έχει περισσέψει.
- Αποσύρουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.