Αυτά τα πρέτσελ είναι αφράτα, ελαφρώς μαστιχωτά και ιδανικά για πρωινό, για σνακ, για όλες τις ώρες της ημέρας.
Υλικά
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό
- 2 φακελάκια (8 γρ. x 2) ξηρή μαγιά
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ζύμωμα
- λίγο βούτυρο, μαλακωμένο, για το σκεύος
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού μαγειρική σόδα
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό
- ανθός αλατιού, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα φουσκωτά στρογγυλά πρέτσελ, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το μετρημένο ζεστό (όχι καυτό) νερό, μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε πασπαλιστά την ξηρή μαγιά και αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια του νερού να αφρίσει.
- Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και 3 φλιτζ. τσαγιού από το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι τα υλικά να ενωθούν.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ελαφρώς κολλώδη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια (ή συνεχίζουμε το ζύμωμα με τον γάντζο)μέχρι να γίνει λεία και με υφή μεταξένια.
- Αν εξακολουθεί να κολλάει, προσθέτουμε περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μεγάλου μπολ, μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη και σκεπάζουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη.
- Αφήνουμε το μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για 45-60 λεπτά, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και στερεώνουμε τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του.
- Βουτυρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες φούρνου, τα στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε και αυτό με μαλακωμένο βούτυρο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, την πιέζουμε με τις γροθιές μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 24 ίσα κομμάτια.
- Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα και τις μεταφέρουμε πάνω στις λαδόκολλες στα ταψιά, σε απόσταση 4 εκ. μεταξύ τους.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι χαράζουμε ένα σταυρό στο κέντρο κάθε μπαλίτσας και τις αφήνουμε εκεί για 30 λεπτά, ξεσκέπαστες, μέχρι να φουσκώσουν.
- Στερεώνουμε μια σχάρα σε μεγάλο ταψί.
- Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με 1.800 ml νερό, αφήνουμε το διάλυμα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και έπειτα μετριάζουμε τη φωτιά.
- Σε μια μεγάλη σπάτουλα παίρνουμε τις μπαλίτσες ζύμης που φτιάξαμε, τις βυθίζουμε για 30 δευτερόλεπτα στο υγρό που σιγοβράζει, γυρίζοντάς τες μία φορά στα μισά του χρόνου.
- Κάθε δόση που ζεματίζουμε την τακτοποιούμε στις λαμαρίνες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Αν το νερό στο σκεύος μειώνεται, προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού, καυτό.
- Φουρνίζουμε (ένα ταψί κάθε φορά) για 8-10 λεπτά, μέχρι τα πρέτσελ να πάρουν σκούρο χρώμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν σερβίρουμε.