Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΦοκάτσια θυμίζει αυτό το εύκολο και πεντανόστιμο επίπεδο ψωμί που εμπλουτίζουμε με ελιές και μυρωδάτο δεντρολίβανο.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Για την ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 8 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
- 250 ml νερό χλιαρό
- 40 ml ελαιόλαδο για το ταψί και το άλειμμα του ψωμιού
Για την επικάλυψη
- 3 κουτ. σούπας ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσια, σε χοντρές ροδέλες
- τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ξερό)
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό, χοντρό
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την εύκολη «φοκάτσια» με πράσινες και δεντρολίβανο στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ψιλό αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Προσθέτουμε το νερό μαζί με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 3-4 λεπτά ή με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό ή λίγο αλεύρι επιπλέον (1-2 κουτ. σούπας) για να πετύχουμε τη ζύμη.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα καθαρό μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί, διαστάσεων 25 x 35 εκ., και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Την πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του ταψιού.
- Αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι την επιφάνεια του ζυμαριού.
- Σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές, τις πιέζουμε ελαφρώς για να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι το ψωμί να ροδίσει.