Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣυνταγή από το Juicy Grill, το οποίο η γειτονιά του Χολαργού τιμά εδώ και χρόνια για τα μεγάλα, ζουμερά και χορταστικά μπέργκερ. Ένα εύκολο μπέργκερ, πικάντικο και ξεχωριστό. Τη διαφορά κάνει η καυτερή μαγιονέζα και το παναρισμένο μανιτάρι. Αναζητήστε καλά ψωμάκια σε φούρνους.
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 250-300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, με περίπου 20% λίπος (ενδεικτικά: ποντίκι, κιλότο)
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + ελάχιστο λάδι για το σκεύος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα μανιτάρια
- 2 μανιτάρια πορτομπέλο, μέτρια
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 100 γρ. πάνκο (ιαπωνική γαλέτα - σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα) ή φρυγανιά
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πικάντικη μαγιονέζα
- 3 πιπεριές chipotle, ψιλοκομμένες (μικρές πράσινες πιπεριές χαλαπένιος, που έχουν καπνιστεί και αποξηρανθεί - σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αντικαθιστούμε με άλλες καυτερές πιπεριές)
- 150 γρ. μαγιονέζα
Για το σερβίρισμα
- 2 ψωμάκια μπριός για μπέργκερ
- 2 φέτες τυρί Monterey Jack (ημίσκληρο αγελαδινό τυρί από τις ΗΠΑ, έχει ήπια γεύση και λιώνει εύκολα - σε ντελικατέσεν) ή τσένταρ ή κασέρι
- 4 φέτες καπνιστό μπέικον, τηγανισμένες χωρίς λάδι, μέχρι να γίνουν τραγανές
- 4 ροδέλες ντομάτας
- φύλλα iceberg
Διαδικασία
Μπιφτέκια: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε 2 μεγάλα στρογγυλά μπιφτέκια στην ίδια διάμετρο με τα ψωμάκια. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να κάψει καλά, το λαδώνουμε και ψήνουμε τα μπέργκερ μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές αλλά να μη στεγνώσουν. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190° C, για περίπου 15-20 λεπτά.
Μανιτάρια: Ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα αυγά και σε ένα άλλο το πάνκο μαζί με αλατοπίπερο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους, και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Περνάμε τα μανιτάρια πρώτα από το αυγό και μετά από το πάνκο. Τηγανίζουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για 15-20 λεπτά.
Βάζουμε τις πιπεριές και τη μαγιονέζα στον πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς στο γκριλ. Αλείφουμε τη βάση του ψωμιού με μαγιονέζα, βάζουμε iceberg, ντομάτα, μπιφτέκι, μανιτάρι, τυρί, μπέικον και λίγη μαγιονέζα ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως.