Φωτογραφία: The Eaters/ Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΧορταστικές, μελετημένα θρεπτικές και νοστιμότατες αλμυρές μπάρες βρώμης που σερβίρονται σαν ωραίο σνακ κάθε στιγμή. Διατηρούνται σκεπασμένες εκτός ψυγείου έως 3 ημέρες και στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Madame Ginger
Υλικά
- 180 γρ. νιφάδες βρώμης
- 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- 2 1⁄2 κουτ. γλυκού λιναρόσποροι, αλεσμένοι στον πολυκόφτη ή καλά κοπανισμένοι σε γουδί
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/2 γλυκού μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό
- 40 γρ. ηλιόσποροι
- 40 γρ. κολοκυθόσποροι
- 1 κουτ. σούπας διατροφική μαγιά*
- 320 ml φυτικό γάλα της αρεσκείας μας, χωρίς ζάχαρη
- 8 λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένες
- 8 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
Μυστικά
* ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΓΙΑ
Πρόκειται για προϊόν φυσικής ζύμωσης του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae, που καλλιεργείται ειδικά για μαγειρική και τα κύτταρά του δεν είναι ενεργά και «ζωντανά» στο τελικό προϊόν. Έχει έντονα τυρένια νοστιμιά – θυμίζει παλαιωμένο κίτρινο τυρί και ξηρούς καρπούς– και δίνει θαυμάσια κρεμώδη υφή σε σάλτσες, κρέμες και σούπες ή μπορεί να αντικαταστήσει το τυρί σε μακαρονάδες. Μπορούμε να πασπαλίζουμε και πράσινες σαλάτες, δίνοντάς τους πολύ πλούσια γεύση. Γενικά χρησιμοποιείται όπως θα χρησιμοποιούσαμε κάποιο τριμμένο κίτρινο τυρί. Συνήθως την προτιμούν όσοι ακολουθούν διατροφή βίγκαν, όμως λόγω της πολύ ωραίας γεύσης και υφής της χρησιμοποιείται ευρέως και από μη βίγκαν καταναλωτές. Κυκλοφορεί σε αποξηραμένες μικρές νιφάδες, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα ή βιολογικά προϊόντα.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις αλμυρές μπάρες βρώμης με λιαστές ντομάτες, ελιές και μυρωδικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τους λιναρόσπορους, το κύμινο, το μπούκοβο, τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους και τη διατροφική μαγιά.
- Προσθέτουμε το φυτικό γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος από το γάλα.
- Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι με μήκος πλευράς 25 εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι το μείγμα να σφίξει καλά και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Το μείγμα σφίγγει μεν, αλλά είναι μαλακό.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε ανασηκώνοντάς το με τη λαδόκολλα.
- Το μεταφέρουμε σε επίπεδη επιφάνεια και το κόβουμε προσεκτικά σε μακρόστενες μπάρες ή σε τετράγωνα κομμάτια.
- Τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.